Edifici Casa de Cultura

casa-de-cultura-facana2La casa de Can Prohens fou adquirida per l’Ajuntament de Felanitx l’any 1970 per destinar-la a Casa de Cultura. És d’arquitectura tradicional mallorquina amb elements barrocs del segle XVIII. Fou reformada completament i va ésser inaugurada l’any 1986 com a Casa de Cultura de la vila.

Aquest casal segueix l’esquema de l’època barroca. És un edifici típic mallorquí de poble, que té un aspecte entre pagès i senyorial. Està situat a la Plaça de sa Font de Santa Margalida, juntament amb altres possessions o cases senyorials d’aquella època. En el seu origen eren les posades que tenien a la vila, que daten del segle XVII o XVIII.

Aquest tipus de casal segueix la divisió de dues plantes i porxo. La planta baixa ve definida per un bell portal de mig punt, amb dovelles amb bastant de regràs i brancals de pedra. Al costat del portal es conserva encara un predís i l’únic colcador que queda a la vila, que antigament s’usaven per colcar sobre el cavall. Al segle XIX es va ordenar eliminar-los de la via pública. Al costat, seguint l’esquema de la planta baixa, es disposen dues finestres ampitadores i un rellotge de sol, únic element decoratiu de la façana. A l’interior, avui dia transformat i adaptat com a sales d’exposicions, destaca l’entrada amb trespol de maquets i centralitzada per una columna de la qual parteixen quatre arcs ansa-paners. A les columnes d’aquesta sala, hi ha esculpits els escuts familiars, com solia ésser a aquests tipus de casals senyorials. Avui en dia a aquesta planta hi ha vàries sales habilitades per a les diferents exposicions d’artistes que periòdicament van canviant.

A la planta noble, a la façana hi trobem un balcó amb barana de ferro des d’on actualment es llegeix el pregó de les festes de Sant Agustí. Aquesta planta també es destinada a exposicions vàries, i hi trobem la gran sala d’exposicions Miquel Barceló, una sala recentment reformada.

Al tercer pis hi trobem la sala d’actes, lloc on hi ha un piano de coa. S’hi fan recitals musicals, o bé, reunions o conferències.

Just davant el casal, a la plaça, hi ha situada una escultura de bronze que representa un foner (veure descripció Plaça de Sa Font de Santa Margalida). L’escultura fou donada devers l’ any 1992 per l’escultor felanitxer Jaume Mir, que és sense cap dubte un personatge molt important del poble dins el món de l’escultura i té un historial artístic molt prestigiós, amb nombroses obres exposades a llocs públics. Ha estat director i catedràtic de l’Escola d’Arts i Oficis de Palma. Premi Ciutat de Palma en dues ocasions. És membre de la Reial Acadèmia de San Fernando i de la de Sant Sebastià.